Hogyan készülnek?

Elrabolják a szívedet a frottír medvebocsok

Nők Lapja CAFÉ interjú is készült velem a lélekmackókról.
A cikket itt is elolvashatod.

Fürnsteinné Arany Noémi vagyok. Kétgyermekes anyukaként, 2008 óta készülnek a saját egyéniséggel megáldott  lélekmackóim.

A Lélekmackók saját tervezésűek, saját rajzaim alapján készülnek 3 dimenzióban. Mindig mosolyognak! 🙂 A gyermeki hangulatvilág, ami körüllengi a mackókat..a formák, a tekintetek, léleksimogatóak. Ezért is lettek ők Lélekmackók. 🙂

Nincs két egyforma közöttük! Anyaguk puha frottír, amit festő növényekkel festek. Töltetük is teljesen természetes: tönkölybúza pelyva, levendulával keverve.

Mit jelent az, hogy lélekmackó?

Amikor elkezdtem macikat készíteni, nagyon hamar rájöttem, hogy nincs két teljesen egyforma, ami kikerül a kezeim közül. Elkezdtem őket emberi tulajdonságokkal felruházni, lelket kaptak tőlem, mialatt elkészültek. Így lett mindegyik egy igazi kis egyéniség: van például Fagyalka, aki egy téli, sálas mackó, különleges kék színnel, vagy Emma, a mackócsaj, akinek csinos, horgolt virágot biggyesztettem a füle tövébe, vagy Szundi, aki egy fenyőforgáccsal töltött maci, a nevéhez híven pihenget. Persze a sort még hosszan tudnám folytatni, de talán a lilás árnyalatúak, a bodzából és a szederből készültek a kedvenceim.

Egyszerűen jó érzés őket kézbe venni, megsimogatni, szeretettel gondolni rájuk.

Egyébként három méretben készülnek: 13, 16 és 25 cm-esek.

 

Hol lehet találkozni a macikkal?

Rengeteg fesztiválon is megtalálhatóak vagyunk…

2017 nyarán pedig úgy döntöttem elindítom saját webáruházamat is, ahol a mackókat szintén meg lehet vásárolni.

Nagy hangsúlyt fektetek a természetes alapanyagok használatára, de nem divatból, hozzám ez a fajta gondolkodás áll közel.

A macik frottírból vannak, és a családi kirándulások alkalmával gyűjtjük össze a festéshez szánt alapanyagokat. A bodzabogyóból lila, a fekete szederből rózsaszínes, a tavaszi vöröshagyma héjától sárgás, a zöld diótól mohás-barnás, a téli fagyalbogyótól pedig kékes színe lesz a maciknak.

Nem kopik ki a színük?

Ezek nagyon tartós színezők, ugyanis ecettel tartósítok: a fazékból kivett anyagot kimosom, utána átöblítem ecetben – így nem lesz foltos az anyag, és nem veszít a színéből sem. Nagymamáink módszere a mai napig megbízhatóan működik.

Neked is való a lélekmackó 🙂

Vannak macik felnőtteknél, akik beleszeretnek, és meglepik vele magukat, vagy a párjuknak adják ajándékba, aztán gyermekeknél, és tudom, hogy hazai gyűjtők polcain is sorakoznak.

De készült már mese a macijaimról, ez egy iskolai pályázat volt. A mesénk a 6 évesek korosztályában akkora sikert aratott, hogy az országos győzelmet hozta magával, sőt színdarab is készült belőle, amely a budapesti Centrál Színház deszkáin volt látható. Részt vettek már kiállításon is. 

A macik belsejénél is ügyelek a természetességre…

A tönkölybúzapelyvát használom tömőanyagnak, és egy kis levendulával vegyítem, hogy kellemes illatuk is legyen. A buksijukat jó keményre ki kell tömni, tudod, az én macijaim olyan igazi kis „keménykobakos” falatkák. A mancsuk és a lábuk jóval puhább, az textilből van. Elég aprólékos munka elkészíteni egy macit, ha mindent összevetek, legalább öt óra kézi munka, amíg egy lélekmaci elkészül.

Hogy kerül a szín az anyagra? Mi a technikám?

Vegyük például a hagymával festést. A hagymahéj külső, barnás részét használom, mert ebben van a legtöbb festékanyag, és ettől lesz a legszebb színe. Egy nagy fazékban felrakom vízzel főzni, forrás után körülbelül háromnegyed órát várok, mert akkor kezd el színeződni a víz. Miután megsötétedett a lé, leszűröm, és ebbe az elszíneződött vízbe teszem bele ázni a frottír anyagot.

Zsűrizett és sorszámozott lélekmackók

A lélekmacik az iparművészeti lektorátuson zsűri elé álltak, és a formájuk mellett a nagyfokú gyermekközpontúságuk miatt nyerték el a jogot, hogy zsűriszámot kapjanak.

Shopping Cart